Sevginar Sali

Ve Kalko, AK Parti’de

Silivrispor Kulüp Başkanlığı ile birlikte, Ümit Kalko'nun adı önümüzdeki dönem yerel yönetime ilişkin anılmaya başladı. Başlarda karşı çıktı, sonra sessiz kaldı, daha sonra bu öngörüleri tahmin ediyorum değerlendirmeye, devamında gündemine aldı… Ama o ne derse desin ya da sessiz de kalsa adı aldı başını siyaset sahnesinde yürümeye başladı bir kere. Siyasetle adı bir defa anılan insanların bu durumdan artık tamamen kurtulması mümkün değil. Tedavisi olmayan bir virüsün bulaşması gibi... Kontrol edebilirsiniz, faydalanabilirsiniz, zarar da görebilirsiniz; kişisel becerinize kalmış bir şey… Siyaset ile ilişkisini, gelecek hedefleri belirlediğini inkar etme süreci Kalko için artık hükümsüzdür…
Ümit Kalko, ‘Silivri siyasetinde, olacak mı olmayacak mı?', ‘Aday adayı mı değil mi?' sorularına en somut cevapları dün ilçe merkezine gidip üyelik başvurusunu yaparak vermiş bulunuyor… Bu sadece siyasette var olma niyetini ortaya koyan bir hareket değil, aynı zamanda belediye başkan aday adaylığı hedefine açık işarettir.
İmkanı varken partiye girişi tepeden değil, ilçe merkezinden gerçekleştirmesi hak ettiği değer ve karşılığı bulacaktır kuşkusuz. Bir süredir sahada gerçekleştirdiği görüşmeler, nabız yoklamaları önümüzdeki vakitlerde sıklaşacaktır.
Eskiden AK Parti'nin aday adayları arasında kıyasıya, ezici bir rekabet vardı. Dosyalar havada uçuşuyordu. Şimdi ‘Aday olursan desteğim senle'lere karşılık ‘Ben olamaz, sen olursan ben de seni desteklerim' tarzında nezaket fışkıran el altı mesajları kulislerde konuşuluyor. Göstermelik bile olsa göz ardı edilmeyecek nitelikte yaklaşımlar. Kuyu kazıcıların yerini dava uğruna fedakarlık söylemleri aldıysa geçmiş hatalardan dersler çıkartıldığı da söylenebilir. Tabi bu dersleri bir de uygulamada, zamanı geldiğinde görürsek AK Parti için güzel günler yakında!
AK Parti'nin işi bir açıdan çok zor… Şöyle ki CHP'de ‘Işıklar'ı destekleyenler ve desteklemeyenler' olarak bölünme potansiyeli sınırlı. AK Parti'de Karakaşçılar, Turancılar, Çavdarcılar, Maşalacı'yı destekleyenler, Sert kardeşlerden medet umanlar, yerliler, yabancılar, eskiler, yeniler vs. ve son olarak Kalko'ya umut bağlayanlar var… Yani testiyi elinizden düşürdüğünüz gibi onlarca parçaya bölünür… CHP'de en fazla ortadan ikiye yarılır… Bir araya getirmek ikincisinde daha kolay görünüyor… AK Parti'nin adayı, ilçe/il/genel merkez ile koordineli bir biçimde olağan üstü bir denge ve ikna süreci işletmeli…
Kalko, AK Parti için yeni bir soluk değil sadece ciddi de bir umuda dönüşme potansiyeline sahip. Mektebim, Silivrispor ve vakıf çalışmalarından az çok yaptıklarına, yapabileceklerine aşinayız da özgeçmişine şöyle bir göz atınca yalnız siyaset ile Silivri'yi çözümleme hususunda ‘zaman sorunu yaşar mı?' diye düşündüm…
Silivri'nin önemsediği belli başlı hassasiyetler var; Atatürkçülük gibi… AK Parti'nin bir önceki adayı Tahir Sert ile alakalı da bu hususta bir tereddüt yoktu ancak belirleyicilik, etki, vizyon ve söylediklerini yapma konusunda inandırıcılıkta Kalko ondan epey önde seyrediyor. Genç, yeni bir yüz, güçlü referanslar… AK Parti'de aday adaylığı konusunda adı geçen isimler arasında Kalko kendisini öne çıkartan önemli artılara sahip.
Eğitim alanı, ticaret ve sosyal yatırımlar, yardımlar hususunda başarısını ispat etmiş, etkileyici profile sahip bir isim olarak bunların ekmeğini adaylıkta yiyebilir ama seçim kazanmak için yapacak daha çok işi, siyasi başarı adına gideceği çok ve zorlu bir yolu var.
Silivri'nin yerel seçimlerinde yarışacak adayların yanı sıra kampanyaları, ekipleri, genel politika döneleri, İBB adayına kadar etki edecek bin bir türlü faktör var sıralanıyor.
Uzun lafın kısası; Ümit Kalko AK Parti için önemli bir kazanım, güçlü bir belediye başkan aday adayı… Adaylık hiç uzak bir ihtimal değil ancak kazanmak kıyasıya bir mücadeleden, çok çalışarak başarıyla çıkmayı gerektiriyor...
Kalko'nun şu anda sahip oldukları AK Parti'yi belediye başkan adaylığı konusunda ikna etmeye ziyadesiyle yeterli görülebilir. Ancak asıl meselesi Belediye Başkanlığı için Silivri'yi ikna etmesine dayanıyor... Bu da birazcık çetrefilli bir mesele! Üstesinden gelinir mi? Evet ama söylendiği veya yazıldığı kadar kolay hiç değil : ))
Hayırlı olsun...

YORUM YAP